PostHeaderIcon Еко секција - зауставимо амброзију!!!

22.09.2014. године чланови Еко секције са наставницама Иваном Петковић и Весном Живковић узели су активно учешће у акцији уништавања Амброзије у школском дворишту и око њега. Акција је спроведена у сарадњи са месном заједницом „Лазарица“ а пропратили су је и локални медији.

Амброзија (лат. Ambrosia artemisiifolia) је биљка из породице Asterаceae. То је веома раширен инвазивни коров.
Амброзија је једногодишња зељаста биљка, која нарасте од 1 до 1,5 метар. Цвета од краја јула до средине октобра. Размножава се семеном, а семе се шири посредством човека и ветром.
Пореклом је из Северне Америке, одакле је у Европу увежена контаминираним пошиљкама семена. Због своје изузетно велике репродукцијске моћи, али и добре способности прилагођавања новим условима околине, у Европи се веома брзо и лако шири, како на пољопривредним тако и на непољопривредним земљиштима. Веома често расте на напуштеним земљиштима, поред путева, пруга, на међама, ђубриштима, поред кућа и слично.
Полен амброзије је један од најјачих познатих алергената. Слузница органа за дисање је контактно место где полен код осетљивих болесника покрене алергијску реакцију. Као манифестација алергије јавља се црвенило очију, сузење, зачепљење носа, свраб у носу, кијање, кашаљ, отежано дисање, астма и промене на кожи и пробави. Данас се сматра да је око 10% становништва алергично на полен амброзије.
Штетност амброзије у пољопривреди је велика, јер она, захваљујући свом изузетно јаком коренском систему и бујној вегетативној маси, из земљишта износи велике количине храњивих материја, проузрокујући тиме осиромашење земљишта. Осим тога, амброзија је веома јак компетитор, због чега доприноси значајном смањењу приноса и квалитета биљних култура.
Амброзија се веома тешко сузбија. Најделотворнији приступ сузбијању амброзије укључује механичке, агротехничке и хемијске мере сузбијања.
•    Механичке мере укључују правовремено уништавање ове биљке чупањем или кошењем, пре него што почне период цветања.
•    Агротехничке мере представљају основне агротехничке мере сузбијања корова, међуредно култивисање око окопавина и слично
•    Хемијске мере се користе на непољопривредним земљиштима, а укључују употребу неселективних хербицида.


K640_IMG_1650K640_IMG_1656K640_IMG_1655K640_IMG_1649K640_IMG_1652K640_IMG_1651K640_IMG_1660

Последње ажурирано (уторак, 23 септембар 2014 11:05)