0 Shares

У сусрет Светском дану метрологије а у оквиру професионалне оријентације, ученици осмог разреда су посетили Дирекцију за мере и драгоцене метале у Крушевцу.
Захваљујући љубазности домаћина Драгане Милићевић дипл физичара, шефа Одсека за контролу и надзор и њених колега, били смо у прилици да се упознамо са радом ове установе и различитим апаратима и мерилима које они користе свакодневно. Могли смо да се опробамо у мерењу масе појединих предмета а свакако најинтересантније је било измерити масу длаке са главе наше другарице. Велики утисак на нас је оставило сазнање о томе са коликом пажњом и прецизношћу се мора приступити у раду са оваквом опремом.
Тема Светског дана метрологије 2019. је „Међународни систем јединица – фундаментално бољи“ а наши домаћини су нам објаснили зашто:

првог новембра 2018. године Генерална конференција за тегове и мере усагласила можда једну од најзначајнијих ревизија Међународног система јединица (SI) од његовог оснивања. Истраживање нових метода мерења, укључујући и оне које користе квантне појаве, подупиру промену, која ступа на снагу 20. маја 2019.
SI се сада заснива на скупу дефиниција које су повезане са законима физике и имају предност у томе што могу обухватити даљња побољшања у науци и технологији мерења како би се задовољиле потребе будућих корисника у годинама које долазе.
Светски дан метрологије, 20. мај, је дан када се обележава годишњица потписивања Метарске конвенције из 1875. године. Овај споразум обезбеђује основу за униформност мерења широм света на ком почивају научна открића и иновације, индустријска производња и међународна трговина, као и унапређење квалитета живота и заштита животне средине на глобалном нивоу. Република Србија је приступила конвенцији 1878. године. Весна Живковић