0 Shares

Екологија је утемељила своје место у Видовданским свечаностима, које су у нашем граду једно од важнијих дешавања. Након необичног изолационог периода за ђаке и наставнике, ништа не би било прикладније организовати поводом Видовданског еко- дана до излета. Тако је и било.
Градска канцеларија за екологију организовала је обилазак заштићеног подручја „Осредак“, које се налази на 10- так километара од нашег града. Иако је од фебруара ове године законом заштићено као природно добро 2. категорије, овај локалитет није довољно приближен јавности. Уједно, на овај начин обележен је и Светски дан заштите животне средине (5. Јун). Организација излета је зато подразумевала учеснике ширег спектра, било је ту ученика и наставника из неколико градских и приградских школа, као и полазника специјалне школе и њихових васпитача. Еко- тим наше школе је радо прихватио овај позив.
„Осредак“ је сплет мртваја, језера и мочвара које су настале при бројним променама тока реке Западне Мораве. Заузима површину од око 245 хектара. Вегетација је густа и бујна. Ту се могу видети многе ретке биљне вресте: жути локвањ, дивљи ирис, инвазивна врста багрема- багремац, веома старе и високе врбе и тополе и др. Животиње су такође овде створиле своје скровито царство. „Осредак“ је омиљено место птица мочварица, чапљи, рода, дивљих патака итд. Присуство на оваквом месту код човека буди свест о моћи природе и њеној лепоти. Ђаци су са одушевљењем посматрали пределе и дивили се сваком новом призору. Из пратећег предавања о овом вредном простору, научили су да су мочваре „бубрези планете“, да се у њима речна вода филтрира и чисти пролазећи кроз густу вегетацију, да би се затим много чистија вратила у речни ток. Јасно је да у том процесу отпад не треба да буде присутан, што се није сасвим поклопило са сликом коју смо затекли. Потребно је још доста труда и рада комуналних служби као и свести свих нас да би овај локалитет добио изглед какав заиста заслужује.
Ученици су се сложили да је најбоље „учење на терену“, тиме се наш еко- тим увек и води. Драго нам је да смо били део овог занимљивог упознавања нашег локалног мочварног царства „Осредак“. То нам је створило многе идеје за даље планове и истраживања наше околине. Поручићемо још и ово- чувајмо нашу магичну мочвару „Осредак“, она ће нам вишеструко узвратити !

Еко- координатори-
Весна Живковић и Ивана Петковић